4 Stappen naar een Testament voor alleenstaande met kinderen

We leggen in enkele stappen uit welke vragen je jezelf moet stellen voordat je een testament gaat opstellen. We leggen ook uit welke keuzes wij gemaakt hebben in onze akte. Als je die keuzes anders wilt, dan kan dat. Je kan dan alleen geen gebruik maken van ons standaard model. Je moet een offerte vragen bij de notaris en dat zal vermoedelijk een stuk duurder uitpakken dan onze optie.
- Kind is altijd erfgenaam
Wij kiezen in ons model testament ervoor dat je kind of kinderen altijd jouw erfgenaam zijn. Je kan bij ons dus geen kinderen onterven. Zou je dat willen, dan moet je testament daar speciaal op aangepast worden en heb je extra voorlichting nodig. De kinderen erven ook gelijke delen. Zijn de kinderen minderjarig, dan kan je regelen dat hun erfdeel onder beheer komt te staan (zie daar).
- Extra legaten in testament
Je kan het testament uitbreiden met legaten. Bijvoorbeeld omdat je bepaalde mensen of goede doelen, na je overlijden een bepaald bedrag wilt nalaten. Je maakt ze dan geen erfgenaam, maar geeft ze een legaat. Het legaat wordt eerst uitgekeerd, daarna wordt de rest van de erfenis verdeeld.
- Executeur
Je kan een executeur aanwijzen. De executeur handelt de erfenis af. Dat kan een kind zijn. In sommige gevallen is het niet prettig om zowel erfgenaam als executeur te zijn. Bijvoorbeeld als de kinderen onderling geen goede relatie hebben. Je kan dan een andere executeur benoemen. Als je geen executeur benoemt dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk.
- Beheer en Voogd
Als de kinderen minderjarig zijn kan je bepalen wie de voogdij moet hebben zolang ze minderjarig zijn. Als er nog een andere ouder in leven is (je ex), die de kinderen heeft erkend, dan zal die in eerste instantie de voogdij krijgen. Voogdij speelt namelijk pas als er geen ouders meer zijn.
Je kan ook regelen dat de erfdelen van de kinderen, als die zijn uitgekeerd nog onder bewind staan. Iemand anders (de bewindvoerder) heeft dan de beslissingsmacht en je kan zelf kiezen tot welke leeftijd. Gebruikelijk is 21 jaar of 23 jaar.
Door het bewind kan je voorkomen dat een ex-partner plotseling alsnog over jouw bezit kan beslissen. Als je niets zou regelen en jouw minderjarige kinderen ontvangen een erfenis, dan is je ex de wettelijke vertegenwoordiger. Die kan dan alle besluiten nemen over hun erfdeel.
Lees meer over Testament Alleenstaande
- Erfenis van broer of zus
- Ik ben onlangs gescheiden. Erft mijn ex nog van mij?
- Wie krijgt mijn huisdier na mijn overlijden?
- Als een alleenstaande een erfgenaam benoemt, vervallen dan wettelijke erfgenamen?
- Ik heb als alleenstaande een testament, vervalt testament door trouwen
- Erfbelasting bij een alleenstaande
- Erfgenaam overlijdt eerder dan erflater?